Sezon na grzyby w pełni. Dlatego Szef Kuchni Restauracji Filmowej w Warszawie nie tylko serwuje swoim gościom zupę z borowików, ale też dzieli się z nami przepisem na to danie. Wypróbujecie?

 

Składniki:

zupa z borowików

  • 1,5 l litra wywaru z kości i warzyw
  • 50 dag grzybów borowików
  • tłuszcz ( margaryna, olej)
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 10 dag słoniny
  • 1-2 łyżki słoniny mąki
  • ½ szklanki śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa i przyprawa do zup do smaku

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, usmażyć. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kosteczkę, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, usmażyć, oprószyć mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, grzybami i śmietaną, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

 

www.filmowarestauracja.pl

 

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.