Sezon na grzyby w pełni. Dlatego Szef Kuchni Restauracji Filmowej w Warszawie nie tylko serwuje swoim gościom zupę z borowików, ale też dzieli się z nami przepisem na to danie. Wypróbujecie?
Składniki:
- 1,5 l litra wywaru z kości i warzyw
- 50 dag grzybów borowików
- tłuszcz ( margaryna, olej)
- 3-4 ziemniaki
- 2 cebule
- 10 dag słoniny
- 1-2 łyżki słoniny mąki
- ½ szklanki śmietany
- natka pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa i przyprawa do zup do smaku
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, usmażyć. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kosteczkę, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, usmażyć, oprószyć mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, grzybami i śmietaną, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.