Każdy z nas pamięta chwile z dzieciństwa, w których mama lub babcia piekła ciasto. Było nam wtedy błogo i bezpiecznie. Nic więc dziwnego, że roznoszący się po kuchni aromat świeżego wypieku przywołuje w nas dawne wspomnienia.

wielkanoc

Wszystko dlatego, że zapachy, które nas otaczają, wywierają silny wpływ na nasze emocje. Dawno zapomniany aromat jest w stanie przywołać bardzo odległe wspomnienia. Towarzyszące świątecznym aromatom spotkania przy stole są tradycją w polskich domach. Warto kultywować takie obyczaje, bo tworzą one bezcenną bliskość i rodzinną wspólnotę.

wielkanoc

Oprócz emocjonalnych wartości, wspólne pieczenie domowego ciasta daje nam również zdrowy wypiek bez konserwantów i polepszaczy. Piekąc w domu mamy wpływ na staranny dobór najwyższej jakości produktów. Przygotowując się do nadchodzących  świąt, podarujmy naszym najbliższym najwyższej jakości produkt oraz fantastyczne wspomnienia na całe życie.

wielkanoc

Przepis na mini Baby Wielkanocne

Składniki:

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 10 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 kostka (250g) margaryny Palma w złotym opakowaniu
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 0,5 l ciepłego mleka

Składniki do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek i zarobić w nim rozczyn (drożdże, 1 łyżka cukru, sól, 2/3 szklanki mleka). Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do przygotowanego i wyrośniętego rozczynu dodać: jajko, 4 żółtka, resztę cukru. Zamieszać, dodać resztę mleka, cukier waniliowy i lekko zarobić ciasto z mąką. Na koniec dodać roztopioną margarynę Palmę i wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i gładkie (ok. 15-20 min.). Tak wyrobione ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je do wcześniej wysmarowanych tłuszczem foremek (wypełnić około 1/3 foremki). Babki przed upieczeniem posmarować białkiem. Piec w 180-200°C do momentu uzyskania złotego koloru. Upieczone, wystudzone babki polukrować i ozdobić.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.