Idealne ciasto na ostatni weekend wakacji. Aromatyczne, barwne i delikatne w smaku krzepi ciało i duszę. Autorem przepisu jest Szef Kuchni Restauracji Filmowej w Warszawie.
Składniki:
- 65 g mąki pszennej
- 65 g maki krupczatki
- 75 g zimnego masła
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 400 g śliwek
- 1 łyżka cukru
Kruszonka:
- 115 g mąki krupczatki
- 150 g cukru
- 50 g zimnego masła
- ½ szklanki płatków migdałowych
- szczypta soli
- lody z białej czekolady
Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieć elastyczne, dość zwarte ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Dodaj cukier, wymieszaj.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, następnie wyłóż nim formę do tart o średnicy ok. 26 cm lub kilka mniejszych. Przyciśnij mocno, by na całej powierzchni równo przylegało, usuń wystające ponad brzeg formy ciasta.
Ułóż na cieście jedną niezbyt ścisłą warstwę śliwek. Do dużej miski przesyp mąkę, cukier, migdały i sól. Dodaj pokrojone w kostkę masło i i opuszkami palców utrzyj na kruszonkę. Posyp nią wierzch tarty ( niewykorzystaną kruszonkę przełóż do pojemnika lub torebek i zamroź).
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 35-40 minut, aż się zrumieni, a kruszonka będzie złocista.
Wyjmij z pieca, podawaj na ciepło z lodami z białej czekolady.