Proste w przyrządzeniu i pyszne! Świetne na deser w upalny dzień. Przepis na nie zdradza szef kuchni Grzegorz Łapanowski.
Składniki:
- jeden ananas
- 1 kg truskawek
- garść listków świeżej bazylii
- szczypta brązowego cukru
Przygotowanie:
Ananasa opłucz pod bieżącą wodą i obierz ze skóry (nie jest to łatwa czynność, ale gdy już to zrobisz, możesz być z siebie dumna!), pokrój go wzdłuż na 4 części i wytnij zdrewniały środek. Pokrój na mniejsze kawałki, by ułatwić pracę blenderowi. Truskawki opłucz i odszypułkuj. Przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj owoce, dodając małą garść listków bazylii i nieco brązowego cukru. Smoothie samo w sobie jest już pyszne, ale możesz je urozmaicić, podając na przykład ze zrobioną przez siebie granolą, musli bądź pokruszonymi ulubionymi ciasteczkami.