Wiosna przynosi zapowiedź wielu zmian w sposobie życia, ubierania się, spędzania wolnego czasu i… odżywiania. Tyle teoria. A praktyka? Już podpowiadamy. Oto przepis na pyszną sałatkę autorstwa Janusza Myjaka, szefa kuchni Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój.
Sałatka ze szparagów, pomidorów i rukoli skropiona sosem cytrynowym z parmezanem
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- 1,5 pomidora
- opakowanie rukoli
- 60 g parmezanu
Sos: 1 łyżeczka musztardy Dijon, sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka miodu, 80 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Odłamujemy najtwardszą część szparagów, gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru, aby główki były nad wodą, pod przykryciem około 6 min. Następnie hartujemy szparagi w lodowatej wodzie – nabiorą pięknego żywo zielonego koloru. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na cząstki, usuwamy miąższ. Na talerzach układamy umytą rukolę, pomidory, szparagi pokrojone pod skosem, ścieramy parmezan w grube płatki.
Musztardę, sok z cytryny i miód łączymy, dolewamy oliwę, cały czas mieszając do momentu, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy go solą i pieprzem, następnie skrapiamy nim sałatkę.
http://www.drirenaerisspa.pl/krynica-zdroj