Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a mimo to zazwyczaj nie przykładamy do niego większej uwagi. Jeżeli jednak znajdziemy nieco więcej czasu, warto rozpocząć dzień, zdrowo, smacznie i z pomysłem. Jakim? Podpowiada szef kuchni Grzegorz Łapanowski.
Jajecznica, jajka sadzone, czy też tradycyjny omlet, to potrawy najczęściej serwowane na śniadanie. Jajka sprawdzają się jednak w innych, bardziej kreatywnych propozycjach dań. Doskonale smakują z sosem sojowym, który może być stosowany jako substytut soli w potrawach. Zdrową i smaczną propozycją śniadania jest także połączenie jajek z kaszą pęczak i warzywami. Taka potrawa to zastrzyk energii na dalszą część dnia.
Omlet hiszpański z ziemniakami
Składniki:
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula
- kilka pieczarek
- 4-5 jajek
- 50 ml mleka
- sos sojowy Kikkoman
- 1-2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- czarny pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki. Ziemniaki można lekko podgotować. Jajka roztrzepać, dodać mleko i posiekaną natkę. Doprawić sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki, roztarty czosnek oraz ziemniaki. Wszystko zrumienić. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkami. Następnie masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć omletem. Przykryć patelnię talerzem i przy jego pomocy przewrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyć. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno.
Pęczak ze szparagami, jajem sadzonym i grzybami
Składniki:
- 100g kaszy pęczak
- ½ pęczka zielonych szparagów
- 2 garście pieczarek
- 5 dużych boczniaków
- 1 cebula biała
- natka pietruszki
- 100g masła
- sos sojowy Kikkoman
- TABASCO® Original
- 2 jaja
Przygotowanie:
Ugotować kaszę pęczak. Pieczarki i boczniaki oczyścić i pokroić (pieczarki w cząstki, a boczniaki w ok. 2 cm paski). Cebulę posiekać w drobną kostkę. Szparagi umyć dokładnie pod bieżącą wodą, obrać z łusek, odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na ok. 4 cm kawałki. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, aż będzie skarmelizowana. Zdjąć z patelni i usmażyć pieczarki, następnie zdjąć je z patelni i usmażyć boczniaki. Pod koniec smażenia dodać pieczarki, cebulę, szparagi i dusić, aż szparagi będą miękkie. Dodać uprzednio ugotowany pęczak, doprawić sosem sojowym Kikkoman, sosem TABASCO® i posypać natką pietruszki. Po zdjęciu dania z patelni, usmażyć na niej dwa jajka sadzone i podawać razem z kaszą.
Omlet z kolendrą prawie po japońsku
Składniki:
- 2-3 jajka
- 1 ząbek czosnku
- sos sojowy Kikkoman
- TABASCO® Original
- kawałek korzenia imbiru
- pół łyżeczki soku z cytryny
- łyżeczka oleju sezamowego
- świeża kolendra
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Kolendrę i czosnek drobno posiekać. Jajka rozbić w misce, uważając jednak aby się nie spieniły. Dodać do nich zioła, kilka kropel sosu sojowego, utarty imbir i resztę składników. Przyprawić do smaku czarnym pieprzem. Wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i wylać na patelnię cienką warstwę masy. Omlet smażyć na niewielkim ogniu do momentu aż się zetnie. Spód jednak nie powinien się zrumienić. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zwinąć omlet w płaski rulon, odsunąć na brzeg patelni i na odsłoniętą część patelni wlać następną cienką warstwę i powtórzyć rolowanie. Omlet powinien mieć średnicę około 4 cm. Gotowy rulon pokroić w grube plastry i podawać z sosem sojowym.