Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a mimo to zazwyczaj nie przykładamy do niego większej uwagi. Jeżeli jednak znajdziemy nieco więcej czasu, warto rozpocząć dzień, zdrowo, smacznie i z pomysłem. Jakim? Podpowiada szef kuchni Grzegorz Łapanowski.

 

Jajecznica, jajka sadzone, czy też tradycyjny omlet, to potrawy najczęściej serwowane na śniadanie. Jajka sprawdzają się jednak w innych, bardziej kreatywnych propozycjach dań. Doskonale smakują z sosem sojowym, który może być stosowany jako substytut soli w potrawach. Zdrową i smaczną propozycją śniadania jest także połączenie jajek z kaszą pęczak i warzywami. Taka potrawa to zastrzyk energii na dalszą część dnia.

Omlet hiszpański z ziemniakami

Składniki:

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • kilka pieczarek
  • 4-5 jajek
  • 50 ml mleka
  • sos sojowy Kikkoman
  • 1-2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • czarny pieprz
  • olej do smażenia

Omlet hiszpański z ziemniakami

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki. Ziemniaki można lekko podgotować. Jajka roztrzepać, dodać mleko i posiekaną natkę. Doprawić  sosem sojowym Kikkoman  i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki, roztarty czosnek oraz ziemniaki. Wszystko zrumienić. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkami. Następnie masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć omletem. Przykryć patelnię talerzem i przy jego pomocy przewrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyć. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno.

 

Pęczak ze szparagami, jajem sadzonym i grzybami

Składniki:

  • 100g kaszy pęczak
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 2 garście pieczarek
  • 5 dużych boczniaków
  • 1 cebula biała
  • natka pietruszki
  • 100g masła
  • sos sojowy Kikkoman
  • TABASCO® Original
  • 2 jaja

peczak z jajkiem

Przygotowanie:

Ugotować kaszę pęczak. Pieczarki i boczniaki oczyścić i pokroić (pieczarki w cząstki, a boczniaki w ok. 2 cm paski). Cebulę posiekać w drobną kostkę. Szparagi umyć dokładnie pod bieżącą wodą, obrać z łusek, odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na ok. 4 cm kawałki. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, aż będzie skarmelizowana. Zdjąć z patelni i usmażyć pieczarki, następnie zdjąć je z patelni i usmażyć boczniaki. Pod koniec smażenia dodać pieczarki, cebulę, szparagi i dusić, aż szparagi będą miękkie. Dodać uprzednio ugotowany pęczak, doprawić sosem sojowym Kikkoman, sosem TABASCO® i posypać natką pietruszki. Po zdjęciu dania z patelni, usmażyć na niej dwa jajka sadzone i podawać razem z kaszą.

Omlet z kolendrą prawie po japońsku 

Składniki: 

  • 2-3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • sos sojowy Kikkoman
  • TABASCO® Original
  • kawałek korzenia imbiru
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • świeża kolendra
  • czarny  pieprz

Omlet z kolendrą 

Przygotowanie:

Kolendrę i czosnek drobno posiekać. Jajka rozbić w misce, uważając jednak aby się nie spieniły. Dodać do nich zioła, kilka kropel sosu sojowego, utarty imbir i resztę składników. Przyprawić do smaku czarnym pieprzem. Wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i wylać na patelnię cienką warstwę masy. Omlet smażyć na niewielkim ogniu do momentu aż się zetnie. Spód jednak nie powinien się zrumienić. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki  zwinąć omlet w  płaski rulon, odsunąć na brzeg patelni i na odsłoniętą część patelni wlać następną cienką warstwę  i powtórzyć rolowanie. Omlet powinien mieć średnicę około 4 cm. Gotowy rulon pokroić w grube plastry i podawać z sosem sojowym.

Grzegorz Łapanowski

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.