Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką
i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne,
a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne. W sam raz na wiosnę.
Burgery z cieciorki
Składniki na kotlety:
- 1 puszka cieciorki
(np. marki Jasmeen) - 1 jajko
- posiekana pietruszka
i szczypiorek - garść kaparów
- garść pokruszonego sera pleśniowego
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego
przez praskę - 1 czerwona cebula
- oliwa z oliwek do smażenia
- ½ łyżeczki soli
- odrobina pieprzu
- ¼ szklanki bułki tartej
- łyżeczka octu ryżowego
Dodatki:
- 1 czerwona cebula
- 1 malinowy pomidor
- liście rukoli
- kiełki
- młoda cukinia
- 2 bułki pełnoziarniste
Składniki na sos ziołowy:
- 300 g jogurtu greckiego
- posiekana pietruszka,
koperek i szczypiorek - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do miski wkładamy wszystkie składniki na sos ziołowy, mieszamy je ze sobą.
Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy
3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną
w kostkę. Całość smażymy na patelni około 3 minuty. Odsączoną cieciorkę
miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy do niej podsmażony
czosnek z cebulą, jajko, garść posiekanej pietruszki, szczypiorku, kaparów,
ser pleśniowy, bułkę tartą, łyżkę octu ryżowego, sól oraz pieprz.
Całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej masy, z której formujemy
płaskie kotlety. Smażymy je około 3 minuty z każdej strony.
Bułki do burgerów kroimy na pół i wkładamy na kilka minut do piekarnika.
Kolejno smarujemy je od środka sosem ziołowym. Następnie wkładamy do bułek
plasterki malinowych pomidorów, piórka czerwonej cebuli, plasterki cukinii i gotowe
kotlety warzywne. Całość spinamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy na liściach
rukoli i kiełkach.