Jogurt ma więcej wapnia niż mleko, wspomaga trawienie, poprawia odporność, zapobiega miażdżycy i cukrzycy. Aż 90 procent Polaków chętnie sięga po jogurty, ale jak wybrać ten prawidłowy? Naturalny, owocowy czy czekoladowy? Aby być pewnym, że jest zdrowy, najlepiej przygotować go samodzielnie, wzbogacając o pyszne dodatki.
Koktajl truskawkowy
Składniki:
- 2 łyżeczki otrąb owsianych wysokobłonnikowych firmy Kupiec
- 1 jogurt naturalny (500 ml)
- 250 g truskawek świeżych lub mrożonych
- melisa do dekoracji
Przygotowanie:
Truskawki zmiksować z jogurtem. Dodać otręby. Podawać w wysokich szklankach udekorowanych melisą.
Musli z miodowym jogurtem
Składniki:
- 1 szklanka otrąb granulowanych firmy Kupiec
- 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika
- 1 szklanka pestek dyni
- 1/2 szklanki ziaren sezamu
- jogurt naturalny, odtłuszczony, wymieszany z łyżką miodu
Przygotowanie:
Na patelni prażyć kolejno słonecznik, pestki dyni i sezam. Wymieszać z otrębami granulowanymi i przełożyć do szczelnie zamykanego słoika. Podawać z miodowym jogurtem.
Płatki owsiane z jogurtem i pomarańczą
- 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec
- 2 łyżki stołowe posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki stołowe miodu naturalnego płynnego
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 20 dag truskawek
Przygotowanie:
Płatki połączyć z orzechami, zrumienić na suchej, gorącej patelni. Ostudzić, wlać miód i wymieszać. Pomarańczę obrać, pokroić, zachowując jak najwięcej soku i dodać do płatków. Wszystko polać jogurtem. Przed podaniem ułożyć na wierzchu plasterki truskawek.