Jogurt ma więcej wapnia niż mleko, wspomaga trawienie, poprawia odporność, zapobiega miażdżycy i cukrzycy. Aż 90 procent Polaków chętnie sięga po jogurty, ale jak wybrać ten prawidłowy? Naturalny, owocowy czy czekoladowy?  Aby być pewnym, że jest zdrowy, najlepiej przygotować go samodzielnie, wzbogacając o pyszne dodatki. 

 

Koktajl truskawkowy

Składniki:

  • 2 łyżeczki otrąb owsianych wysokobłonnikowych firmy Kupiec
  • 1 jogurt naturalny (500 ml)
  • 250 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • melisa do dekoracji

Przygotowanie:

Truskawki zmiksować z jogurtem. Dodać otręby. Podawać w wysokich szklankach udekorowanych melisą.

koktajl z truskawek

 

Musli z miodowym jogurtem

musli z jogurtem

Składniki:

  • 1 szklanka otrąb granulowanych firmy Kupiec
  • 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 1/2 szklanki ziaren sezamu
  • jogurt naturalny, odtłuszczony, wymieszany z łyżką miodu

 

Przygotowanie:

Na patelni prażyć kolejno słonecznik, pestki dyni i sezam. Wymieszać z otrębami granulowanymi i przełożyć do szczelnie zamykanego słoika. Podawać z miodowym jogurtem.

 

Płatki owsiane z jogurtem i pomarańczą

Składniki:płatki z jogurtem

  • 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec
  • 2 łyżki stołowe posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki stołowe miodu naturalnego płynnego
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 20 dag truskawek

Przygotowanie:

Płatki połączyć z orzechami, zrumienić na suchej, gorącej patelni. Ostudzić, wlać miód i wymieszać. Pomarańczę obrać, pokroić, zachowując jak najwięcej soku i dodać do płatków. Wszystko polać jogurtem. Przed podaniem ułożyć na wierzchu plasterki truskawek.

 

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.