Jogurt ma więcej wapnia niż mleko, wspomaga trawienie, poprawia odporność, zapobiega miażdżycy i cukrzycy. Aż 90 procent Polaków chętnie sięga po jogurty, ale jak wybrać ten prawidłowy? Naturalny, owocowy czy czekoladowy?  Aby być pewnym, że jest zdrowy, najlepiej przygotować go samodzielnie, wzbogacając o pyszne dodatki. 

 

Koktajl truskawkowy

Składniki:

  • 2 łyżeczki otrąb owsianych wysokobłonnikowych firmy Kupiec
  • 1 jogurt naturalny (500 ml)
  • 250 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • melisa do dekoracji

Przygotowanie:

Truskawki zmiksować z jogurtem. Dodać otręby. Podawać w wysokich szklankach udekorowanych melisą.

koktajl z truskawek

 

Musli z miodowym jogurtem

musli z jogurtem

Składniki:

  • 1 szklanka otrąb granulowanych firmy Kupiec
  • 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 1/2 szklanki ziaren sezamu
  • jogurt naturalny, odtłuszczony, wymieszany z łyżką miodu

 

Przygotowanie:

Na patelni prażyć kolejno słonecznik, pestki dyni i sezam. Wymieszać z otrębami granulowanymi i przełożyć do szczelnie zamykanego słoika. Podawać z miodowym jogurtem.

 

Płatki owsiane z jogurtem i pomarańczą

Składniki:płatki z jogurtem

  • 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec
  • 2 łyżki stołowe posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki stołowe miodu naturalnego płynnego
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 20 dag truskawek

Przygotowanie:

Płatki połączyć z orzechami, zrumienić na suchej, gorącej patelni. Ostudzić, wlać miód i wymieszać. Pomarańczę obrać, pokroić, zachowując jak najwięcej soku i dodać do płatków. Wszystko polać jogurtem. Przed podaniem ułożyć na wierzchu plasterki truskawek.

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.