Słodkie ziemniaki, słony ser, aromatyczny sok z limonki i chrupkie orzechy piniowe. Tyle wystarczy, by wyczarować lekką kolację. Do tego sałata, wino, grupa przyjaciół. Raj.
- 1,2 kg batatów
- ½ pęczka tymianku
- 4 łyżeczki oliwy
- sól, pieprz
- 200 g owczego sera
- 60 g orzeszków piniowych
- sok z 1 limonki
Bataty obrać, przekroić najpierw na pół, potem na cienkie plastry. Umyć. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki. Oliwę doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek, obtoczyć w niej bataty. Ułożyć bataty w formie na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku (elektryczny: 200 °C). Wyjąć zapiekankę z piekarnika, usunąć folię. Posypać pokruszonym serem owczym i orzeszkami piniowymi. Piec przez kolejnych 10-15 minut w tej samej temperaturze, co wcześniej. Skropić sokiem z limonki i natychmiast podawać.