Najważniejszym kulinarnym momentem Wielkanocy jest śniadanie, podczas którego nie może zabraknąć tradycyjnych wędlin, jaj oraz oczywiście żurku. Jak ugotować zupę, która zachwyci domowników? Oto przepis.

zurek okladkaSkładniki:

  • 0,5 kg białej kiełbasy parzonej, np. Pekpol
  • 0,5 kg kości wędzonych od schabu
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 0,5 średniej wielkości selera
  • 3 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 500 ml (1 butelka) gotowego zakwasu na żurek
  • 1 cebula
  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • jajka ugotowane na twardo 

Przygotowanie:

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Następnie kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić mięso i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną, zahartować i dodać do wszystkiego. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Wskazówka: 

Przed podaniem do żurku można dodać łyżkę tartego chrzanu, który podkreśli jego smak.

Żurek świąteczny

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.