Najważniejszym kulinarnym momentem Wielkanocy jest śniadanie, podczas którego nie może zabraknąć tradycyjnych wędlin, jaj oraz oczywiście żurku. Jak ugotować zupę, która zachwyci domowników? Oto przepis.

zurek okladkaSkładniki:

  • 0,5 kg białej kiełbasy parzonej, np. Pekpol
  • 0,5 kg kości wędzonych od schabu
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 0,5 średniej wielkości selera
  • 3 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 500 ml (1 butelka) gotowego zakwasu na żurek
  • 1 cebula
  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • jajka ugotowane na twardo 

Przygotowanie:

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Następnie kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić mięso i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną, zahartować i dodać do wszystkiego. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Wskazówka: 

Przed podaniem do żurku można dodać łyżkę tartego chrzanu, który podkreśli jego smak.

Żurek świąteczny

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.