Dynia, płatki chili, imbir, pomidory suszone… Same pyszności, rozgrzewające i zdrowe. Jeśli chcecie podać je inaczej, przepis na wytrawne tartaletki powinien was zachęcić do działania.
- opakowanie tartaletek (np. Dan Cake)
- dynia 500g
- cebula 1 średnia
- pomidory suszone z zalewy 3 sztuki
- 2 łyżki oleju z zalewy pomidorów
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki płatków chilli
- sól do smaku
- jajko przepiórcze ugotowane na twardo
- 150 ml wody
Przygotowanie: Dynię i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pozostałe składniki oraz sól do smaku. Następnie podlać wodą i poddusić 5-6 minut. Całość zmiksować. Pastę ostudzić i nałożyć do tartaletek, a na wierzch położyć połówkę jajka przepiórczego. Udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!