Sezon na śliwki trwa! Połącz wyrazisty smak owoców z mascarpone i upiecz najlepszą tartę na zakończenie lata.

Przepis: Marta Welc

 

Składniki:

tarta ze sliwkami marta welcCiasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Formę na tartę (średnica 24-26cm) posmarować masłem. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wkroić masło, dodać jajka. Szybko wyrobić ciasto tak, aby było elastyczne. Owinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wylepić nim formę do tarty. Ciasto nakłuć, przykryć folią aluminiową i posypać ziarnami fasoli lub grochu. Formę z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 15minut. Wyjąć i ostudzić.

tarta ze śliwkami martaKrem:

  • 500 g mascarpone
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 500-600 g śliwek
  • miód i płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie:

Śliwki umyć, wyjąć pestki i pokroić w ćwiartki. Połówki można zostawić do dekoracji. W misce zmiksować mascarpone z cukrem i jajkami, dodać ekstrakt waniliowy. Wylać krem do formy z upieczonym ciastem i ułożyć śliwki – najlepiej skórką do dołu. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 30-35min, aż masa się zetnie i zarumieni.

Po wyjęciu z piekarnika tartę można posmarować cienko miodem, aby nabrała blasku i mocniejszego koloru. Całość posypać płatkami migdałowymi.

 

 

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.