Sezon na śliwki trwa! Połącz wyrazisty smak owoców z mascarpone i upiecz najlepszą tartę na zakończenie lata.

Przepis: Marta Welc

 

Składniki:

tarta ze sliwkami marta welcCiasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Formę na tartę (średnica 24-26cm) posmarować masłem. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wkroić masło, dodać jajka. Szybko wyrobić ciasto tak, aby było elastyczne. Owinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wylepić nim formę do tarty. Ciasto nakłuć, przykryć folią aluminiową i posypać ziarnami fasoli lub grochu. Formę z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 15minut. Wyjąć i ostudzić.

tarta ze śliwkami martaKrem:

  • 500 g mascarpone
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 500-600 g śliwek
  • miód i płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie:

Śliwki umyć, wyjąć pestki i pokroić w ćwiartki. Połówki można zostawić do dekoracji. W misce zmiksować mascarpone z cukrem i jajkami, dodać ekstrakt waniliowy. Wylać krem do formy z upieczonym ciastem i ułożyć śliwki – najlepiej skórką do dołu. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 30-35min, aż masa się zetnie i zarumieni.

Po wyjęciu z piekarnika tartę można posmarować cienko miodem, aby nabrała blasku i mocniejszego koloru. Całość posypać płatkami migdałowymi.

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.