Sezon na śliwki trwa! Połącz wyrazisty smak owoców z mascarpone i upiecz najlepszą tartę na zakończenie lata.
Przepis: Marta Welc
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 150 g miękkiego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Formę na tartę (średnica 24-26cm) posmarować masłem. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wkroić masło, dodać jajka. Szybko wyrobić ciasto tak, aby było elastyczne. Owinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wylepić nim formę do tarty. Ciasto nakłuć, przykryć folią aluminiową i posypać ziarnami fasoli lub grochu. Formę z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 15minut. Wyjąć i ostudzić.
- 500 g mascarpone
- ½ szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 500-600 g śliwek
- miód i płatki migdałowe do dekoracji
Przygotowanie:
Śliwki umyć, wyjąć pestki i pokroić w ćwiartki. Połówki można zostawić do dekoracji. W misce zmiksować mascarpone z cukrem i jajkami, dodać ekstrakt waniliowy. Wylać krem do formy z upieczonym ciastem i ułożyć śliwki – najlepiej skórką do dołu. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 30-35min, aż masa się zetnie i zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika tartę można posmarować cienko miodem, aby nabrała blasku i mocniejszego koloru. Całość posypać płatkami migdałowymi.