Macie dziś ochotę na coś wykwintnego? Oto przepis. Wystarczy czosnek, pietruszka, białe wino, dobra oliwa, ser, makaron i kilka krewetek. Parę minut i gotowe.
Składniki:
- 200 g makaronu, np. Malma Spaghetti
- około 12 sztuk krewetek tygrysich
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 duże pomidory (bez skórki)
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, biały pieprz do smaku
- dodatkowo do dekoracji: parmezan, pietruszka.
Przygotowanie:
Rozmrożone krewetki wrzucamy na 2 minuty do posolonej, gotującej się wody. W międzyczasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Następnie wrzucamy odrobinę pietruszki, pokrojone w kostkę pomidory i zalewamy winem. Po uzyskaniu konsystencji sosu dodajemy krewetki, na końcu dokładamy ugotowany makaron. Ozdabiamy pietruszką i parmezanem. Idealne uzupełnienie: białe, wytrawne wino.