Czy wiecie, że niedosładzany cydr jest najbardziej dietetycznym alkoholem? Jedna szklanka to tylko 35 kcal. Można go więc smakować bez obaw o wagę – również w formie deseru.
- 1 butelka Cydru Green Mill
- 200 g cukru brązowego
- 5 szt. goździków
- 1 laska cynamonu
- sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Cydr podgrzewamy lekko w garnku wraz z cukrem, goździkami i cynamonem i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z ½ cytryny i chłodzimy całość. Wyjmujemy przyprawy i zimny płyn wlewamy do maszyny do lodów. Ustawiamy odpowiedni program, postępujemy jak w instrukcji na opakowaniu.
Płyn można też wlać do plastikowych pojemniczków na pojedyncze lody na specjalnym plastikowym stelażu, wstawić do zamrażarki do czasu zmrożenia się masy.
Sorbet można też przygotować bez żadnych akcesoriów: do miski i wstawiamy do zamrażarki, po godzinie dokładnie mieszamy. Trzeba powtarzać mieszanie co godzinę przez około 6 godzin, cały czas trzymając masę w lodówce. Formować gałki lodów za pomocą łyżki do lodów lub zwykłej łyżki. Ponieważ alkohol ma dużo niższą temperaturę zamrażania, osiągnięcie odpowiedniej konsystencji zabiera więcej czasu.