Bez truskawek nie wyobrażamy sobie lata! Pełne witaminy C, flawonoidów i potasu są niskokaloryczną i smakowitą przekąską.
Najczęściej zjadamy je prosto z łubianki lub używamy jako składnika deserów. Nie każdy jednak wie, że truskawki doskonale komponują się ze smakiem sera pleśniowego i rukoli. Połączenie być może zaskakujące, ale sprawdzi się doskonale na przykład jako przekąska czy dodatek do dania głównego.
Sałatka z truskawkami, rukolą i Kamiennogórskim serem pleśniowym
Składniki:
• 150 g truskawek
• rukola
• 100 g Kamiennogórskiego sera pleśniowego” KaMos
• kilka łyżek octu balsamicznego
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki. Rukolę połączyć z truskawkami i wymieszać w dużej misce. Ser pokruszyć i dodać do reszty składników, polać odrobiną octu balsamicznego i wszystko wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.
Smacznego!