Bez truskawek nie wyobrażamy sobie lata! Pełne witaminy C, flawonoidów i potasu są niskokaloryczną i smakowitą przekąską.

 

Najczęściej zjadamy je prosto z łubianki lub używamy jako składnika deserów. Nie każdy jednak wie, że truskawki doskonale komponują się ze smakiem sera pleśniowego i rukoli. Połączenie być może zaskakujące, ale sprawdzi się doskonale na przykład jako przekąska czy dodatek do dania głównego.

Sałatka z truskawkami, rukolą i Kamiennogórskim serem pleśniowym

 

Truskawki-doskonale-komponują-się-z-Kamiennogórskim-serem-pleśniowym

Składniki:

• 150 g truskawek

• rukola

• 100 g Kamiennogórskiego sera pleśniowego” KaMos

• kilka łyżek octu balsamicznego

• sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki. Rukolę połączyć z truskawkami i wymieszać w dużej misce. Ser pokruszyć i dodać do reszty składników, polać odrobiną octu balsamicznego i wszystko wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.

Smacznego!

truskawki

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.