Sałatka z krewetkami, avocado i pomidorkami to świetny pomysł na letni lunch. Witaminy zawarte w pomidorkach i avocado połączone z sytością krewetek tworzą energetyczne, pyszne danie.
Składniki na 4 porcje:
- 20 krewetek tygrysich
- 1 avocado
- 2 cebulki dymki
- 12 pomidorków cherry
- 3 łyżeczki Pesto Ponti z pomidorami
- 2 łyżki soku z cytryn, np. Limmi
- oliwa z oliwek extra vergine, np. Olitalia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj dokładnie sok z cytryn Limmi, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek extra vergine Olitalia. Następnie pokrój w plastry avocado, posiekaj drobno cebulkę dymkę, przekrój pomidorki cherry i dorzuć całość do miski. Dodaj do tego 3 łyżeczki Pesto Ponti z pomidorami. Krewetki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przestudź. Na talerzu ułóż sałatę, a na jej wierzchu połóż krewetki wraz z warzywami.