W połączeniu z letnimi warzywami i odpowiednim dresingiem sałatka z kaszy kuskus sprawdzi się jako lunch w upalne dni, jako dodatek do grilla, a także jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.
- kasza kuskus – 1 szklanka
- ogórek zielony – 1 szt.
- ser feta – 100g
- orzechy włoskie
- pietruszka – do ozdoby
Składniki dresingu:
- olej rzepakowy – Quicker
- cytryna
- sól i pieprz
- cukier
Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą ponad poziom kaszy. Całość odstawiamy na moment, aż kasza wchłonie całą wodę (możemy kaszę odrobinę posolić). Ogórek myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a ser feta w drobną kostkę. Orzechy włoskie po sparzeniu i obraniu ze skorupki siekamy na drobniejsze cząstki. W osobnym naczyniu przygotowujemy dresing: 3 łyżki oleju rzepakowego marki Quicker, do tego kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz oraz szczypta cukru. Wszystkie składniki wraz z ostudzoną kaszą wrzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy, polewamy dresingiem i ponownie mieszamy. Na górę można położyć kilka orzechów włoskich i listków pietruszki do ozdoby.