W połączeniu z letnimi warzywami i odpowiednim dresingiem sałatka z kaszy kuskus sprawdzi się jako lunch w upalne dni, jako dodatek do grilla, a także jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

Salad 2Składniki:

  • kasza kuskus – 1 szklanka
  • ogórek zielony – 1 szt.
  • ser feta – 100g
  • orzechy włoskie
  • pietruszka – do ozdoby 

Składniki dresingu:

  • olej rzepakowy – Quicker
  • cytryna
  • sól i pieprz
  • cukier

SaladPrzygotowanie:

Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą ponad poziom kaszy. Całość odstawiamy na moment, aż kasza wchłonie całą wodę (możemy kaszę odrobinę posolić). Ogórek myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a ser feta w drobną kostkę. Orzechy włoskie po sparzeniu i obraniu ze skorupki siekamy na drobniejsze cząstki. W osobnym naczyniu przygotowujemy dresing: 3 łyżki oleju rzepakowego marki Quicker, do tego kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz oraz szczypta cukru. Wszystkie składniki wraz z ostudzoną kaszą wrzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy, polewamy dresingiem i ponownie mieszamy. Na górę można położyć kilka orzechów włoskich i listków pietruszki do ozdoby.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.