Cykoria to zimowa roślina, która do wzrostu nie potrzebuje światła. Szczególnie w okresie przesilenia wiosennego warto jeść ją zamiast mało odżywczych sałat. Sałatka z cykorią, łososiem i żółtym serem będzie idealnym elementem zbilansowanej diety.
„Taka sałatka będzie niezwykle zdrowa, a jednocześnie sycąca. Żółty ser jest doskonałym źródłem białka. Podawany z warzywami dodaje energii na długie godziny. Ponadto zawiera wiele witamin oraz cynk i miedź. Świetnie wpłyną one na nasz układ odpornościowy. Żółty ser poprawi też nastrój, gdyż zawiera dużo tryptofanu, z którego powstaje hormon szczęścia, czyli serotonina” – wyjaśnia Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Połączenie delikatnego, lekko gorzkawego smaku świeżej cykorii i delikatnego sera Gouda to idealna propozycja na pyszną kolację.
Sałatka z cykorii i sera żółtego
Składniki:
- 2 cykorie
- 100 g młodej cukinii
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 1 mango
- 80 g łososia wędzonego (plasterkowany)
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- płatki chilli
Przygotowanie:
Cykorię podzielić na listki i poukładać na talerzu. Na cykorię położyć plasterki cukinii, pokrojony w kostkę ser, cząstki mango i plasterki łososia. Całość posypać orzechami włoskimi. Z miodu, musztardy i soku z cytryny zrobić sos i polać nim sałatkę. Dla zaostrzenia smaku posypać sałatkę płatkami chilli.