To danie pachnie już jesienią. I dobrze, bo czas przygotować się do nowego sezonu. Specjalnie dla was przepis na sycącą sałatę przygotował Szef Kuchni Restauracji Filmowej w Warszawie.
- 200 g sera brie
- 3 gruszki
- 1 zielona albo czerwona sałata głowiasta
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu estragonowego
- 50 g drobno pokrojonych orzechów pekan
Brie podzielić na wąskie trójkąciki. Gruszki pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plastry. Nie obierać. Sałatę dokładnie umyć i osuszyć. Porwać na kawałki i rozłożyć na 4 talerzach. Na wierzchu ułożyć kawałki gruszki i brie.
Olej i ocet wlać do małego zakręconego słoika i dobrze wstrząsnąć. Sałatę polać sosem i posypać orzechami. Podawać od razu.