Pasty z dodatkiem świeżych pomidorów i parmezanu są nie tylko jednym z ulubionych dań Włochów, ale też świetnie sprawdzają się podczas gorących dni. Wystarczy chwila i obiad gotowy.
Składniki:
- 200 g makaronu, np. Malma Penne
- pół puszki pomidorów
- 1 mała, średnio ostra papryczka chilli
- 50 g pancetty
- oliwa z oliwek
- 25 g natka pietruszki
- 25 g pecorino romano
- sól, pieprz, cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Na dużej patelni przesmażamy pancette pokrojoną w paski. Gdy się zarumieni, dodajemy pomidory, posiekane chilli, sól, pieprz i cukier trzcinowy do smaku. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy do niego ugotowany wcześniej makaron i posiekaną natkę oraz połowę tartego sera pecorino. Mieszamy i podajemy. Każdą porcję posypujemy serem.