Pasty z dodatkiem świeżych pomidorów i parmezanu są nie tylko jednym z ulubionych dań Włochów, ale też świetnie sprawdzają się podczas gorących dni. Wystarczy chwila i obiad gotowy.

 

malma_penne_all_amatriciana1

Składniki:

  • 200 g makaronu, np. Malma Penne
  • pół puszki pomidorów
  • 1 mała, średnio ostra papryczka chilli
  • 50 g pancetty
  • oliwa z oliwek
  • 25 g natka pietruszki
  • 25 g pecorino romano
  • sól, pieprz, cukier trzcinowy

shutterstock_121308175

Przygotowanie:

 

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Na dużej patelni przesmażamy pancette pokrojoną w paski. Gdy się zarumieni, dodajemy pomidory, posiekane chilli, sól, pieprz i cukier trzcinowy do smaku. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy do niego ugotowany wcześniej makaron i posiekaną natkę oraz połowę tartego sera pecorino. Mieszamy i podajemy. Każdą porcję posypujemy serem.

 shutterstock_46801747

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.