Makaron to zawsze dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Jeśli tylko uda się wam znaleźć w tym sezonie na straganie grzyby, zróbcie pappardelle z borowikami. Zachwycające danie!
Przepis: Piotr Ceranowicz
Składniki:
- makaron, np. Lubella Inspiracje Pappardelle (1 op.)
- borowiki lub podgrzybki (300 g)
- cebula (1 szt.)
- czosnek (6 ząbków)
- świeży majeranek
- białe wino (100 ml)
- masło (200 g)
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Na oleju przesmażamy posiekaną cebule i czosnek, następnie dodajemy pokrojone grzyby i na dużym ogniu smażymy do momentu, aż się zrumienią. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy majeranek. Całość zalewamy winem i czekamy, aż się zredukuje. Na końcu dodajemy zimne masło i szybko mieszamy, by sos zgęstniał.
Makaron łączymy z sosem i podajemy z kieliszkiem białego wina.