Makaron to zawsze dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Jeśli tylko uda się wam znaleźć w tym sezonie na straganie grzyby, zróbcie pappardelle z borowikami. Zachwycające danie!

Przepis: Piotr Ceranowicz

lubella_pappardelle_z_grzybami

Składniki:

  • makaron, np. Lubella Inspiracje Pappardelle (1 op.)
  • borowiki lub podgrzybki (300 g)
  • cebula (1 szt.)
  • czosnek (6 ząbków)
  • świeży majeranek
  • białe wino (100 ml)
  • masło (200 g)
  • sól, pieprz
  • olej

shutterstock_115802152

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Na oleju przesmażamy posiekaną cebule i czosnek, następnie dodajemy pokrojone grzyby i na dużym ogniu smażymy do momentu, aż się zrumienią. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy majeranek. Całość zalewamy winem i czekamy, aż się zredukuje. Na końcu dodajemy zimne masło i szybko mieszamy, by sos zgęstniał.

Makaron łączymy z sosem i podajemy z kieliszkiem białego wina.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.