Ciasto na Nowy Rok? Proponujemy sprawdzony i szybki przepis na keks autorstwa Kingi Paruzel. Tworząc aromatyczne wypieki, Kinga udowadnia, że nawet najbardziej wymyślne i najsmaczniejsze dania mogą powstać z bardzo prostych, tradycyjnych produktów.
czas przygotowania: 15 min
czas całkowity: 50 min
liczba: 12 porcji
Składniki:
- 600 g suszonych owoców np. żurawina, śliwka, morele, rodzynki, figi, daktyle
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g orzechów np. włoskich, laskowych
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Wszystkie suszone owoce wymieszać ze sobą i zalać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy oraz ekstraktem waniliowym. Odstawić na 10 minut. Zmielone migdały połączyć z solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Jajka roztrzepać, dodać do nich skórkę startą z cytryny. Całość przelać do mieszanki suszonych owoców i dobrze wymieszać. Przygotować foremkę o średnicy 25 cm, wykładając ją papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 150 C z funkcją grzania góra-dół. Suche składniki dodać do mokrych i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 60 minut, do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Ciasto ostudzić i udekorować lukrem cytrynowym
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka ciepłej wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i ucierać tak długo, aż powstanie gęstą, błyszcząca masa bez grudek. Jeżeli lukier jest za gęsty, należy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny, a jeżeli jest za rzadki, więcej cukru pudru.