Ciasto na Nowy Rok? Proponujemy sprawdzony i szybki przepis na keks autorstwa Kingi Paruzel. Tworząc aromatyczne wypieki, Kinga udowadnia, że nawet najbardziej wymyślne i najsmaczniejsze dania mogą powstać z bardzo prostych, tradycyjnych produktów.

 

czas przygotowania: 15 min

czas całkowity: 50 min

liczba: 12 porcji

 

Składniki:

  • 600 g suszonych owoców np. żurawina, śliwka, morele, rodzynki, figi, daktyle
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g orzechów np. włoskich, laskowych
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Wszystkie suszone owoce wymieszać ze sobą i zalać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy oraz ekstraktem waniliowym. Odstawić na 10 minut. Zmielone migdały połączyć z solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Jajka roztrzepać, dodać do nich skórkę startą z cytryny. Całość przelać do mieszanki suszonych owoców i dobrze wymieszać. Przygotować foremkę o średnicy 25 cm, wykładając ją papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 150 C z funkcją grzania góra-dół. Suche składniki dodać do mokrych i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 60 minut, do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Ciasto ostudzić i udekorować lukrem cytrynowym

 Keks-świąteczny_fot.-Kinga-Paruzel

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki  soku z cytryny
  • 1 łyżka ciepłej wody (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i ucierać tak długo, aż powstanie gęstą, błyszcząca masa bez grudek. Jeżeli lukier jest za gęsty, należy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny, a  jeżeli jest za rzadki, więcej cukru pudru.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.