Na pewno wiecie, że hummus, czyli pasta na bazie ciecierzycy, to doskonałe źródło błonnika, białka, wapnia i magnezu. To także świetny dodatek do pieczywa, pity czy warzyw. Robiłyście go kiedyś? Jeśli nie, spróbujcie
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy lub 50 dkg ugotowanej ciecierzycy
- 3 łyżki pasty sezamowej (Tahini)
- 3 szczypty mielonego kuminu
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- pół szklanki zimnej wody
- 5 łyżek soku z cytryny
- pół pęczka kolendry
- 3 ząbki czosnku
- sól do smaku
Potrzebny będzie również blender ręczny, np. marki Sencor.
Przygotownie:
Do naczynia, w którym będziemy blendować, przekładamy: ciecierzycę, oliwę z oliwek, pastę sezamową, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, kolendrę, czosnek pokrojony w części. Wlewamy połowę wody. Składniki blendujemy na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta, dolewamy wodę do momentu uzyskania idealnej konsystencji. Dodajemy sól do smaku i dalej blendujemy. Tak przygotowany hummus przekładamy do miseczek, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy kuminem i listkami kolendry. Podajemy jako dodatek do pieczywa lub dań.