Granolę serwuje się najczęściej z mlekiem lub jogurtem naturalnym, wykorzystuje jako składnik ciast, deserów czy domowych batoników. Przygotowaną granolę możesz zjeść od razu na śniadanie, lub przechować na później – wystudzoną porcję wystarczy przełożyć do słoika lub szczelnego pojemnika.
Składniki:
• 2 szklanki płatków owsianych Kupiec
• 1/2 szklanki otrębów owsianych Kupiec
• 1/2 szklanki płatków migdałowych
• 1/4 szklanki wiórków kokosowych
• 10 suszonych moreli
• 1/4 szklanki suszonej żurawiny
• 4 łyżki miodu
• 2 łyżki oleju kokosowego, sezamowego lub arachidowego
• 5 łyżek syropu klonowego
• 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
• Crunchy naturalne Kupiec do posypania przed podaniem
• maliny, borówki, mięta do dekoracji
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wymieszać ze sobą płatki owsiane, otręby owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokrojone morele i żurawinę. Wysypać na blachę do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 8 minut.
Miód, olej kokosowy i syrop klonowy, zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia dodać aromat waniliowy. Syropem polać mieszankę owsiano-kokosową, dokładnie wymieszać. Ponownie ułożyć na blasze i wstawić na kolejne 8 minut do piekarnika.
Granolę wystudzić i przesypać do szczelnego pojemnika. Przed podaniem wierzch deseru posypać crunchy i przyozdobić malinami, borówkami i listkiem mięty.