Po świątecznych wysokokalorycznych posiłkach nie możesz pozbyć się uczucia ciężkości? Skorzystaj z naszych bajecznie prostych pomysłów na lekkie śniadanie i poczuj się komfortowo!
Pieczywo chrupkie górali alpejskich
Składniki na 1 porcję:
– 1 jabłko
– ½ łyżeczki soku z cytryny
– 100 g duńskiego twarożku wiejskiego
– ½ łyżeczki miodu
– 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego
Jabłko należy utrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką, po czym skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Twarożek dobrze rozmieszać z miodem i dodać jabłko. Gotową masą smarujemy chrupkie pieczywo.
Pikantne musli
Składniki na 1 porcję:
– 60 g ziarna pszenicy
– 75 g chudego twarogu
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– sól
– ½ cebuli
– 100 g marchwi
– świeże zioła
Ziarno pszenicy skiełkować, a twaróg, śmietanę oraz sól wymieszać tak, żeby powstał sos. Marchew należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a cebulę posiekać, po czym oba składniki wymieszać z ziołami. Ziarna pszenicy lekko rozgnieść i dodać do pozostałych składników. Polać sosem.
Ser orientalny
Składniki na 1 porcję:
– 1 kromka chleba z siemieniem lnianym
– 30 g sera pleśniowego
– 1 dojrzała gruszka
Chleb posmarować serem, gruszkę umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazdo nasienne. Gruszkę kroimy w plasterki i kładziemy na chlebie z serem.
Dobrze jest zastąpić tradycyjny kubek kawy herbatą, która jest znacznie lepiej strawna. Jeśli kawa, to idealnym rozwiązaniem będzie filiżanka espresso, mniej szkodliwa dla żołądka niż kawa tradycyjnie palona.