Po świątecznych wysokokalorycznych posiłkach nie możesz pozbyć się uczucia ciężkości? Skorzystaj z naszych bajecznie prostych pomysłów na lekkie śniadanie i poczuj się komfortowo!

96Q6US67F3

Pieczywo chrupkie górali alpejskich

Składniki na 1 porcję:

– 1 jabłko

– ½ łyżeczki soku z cytryny

– 100 g duńskiego twarożku wiejskiego

– ½ łyżeczki miodu

– 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego

Jabłko należy utrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką, po czym skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Twarożek dobrze rozmieszać z miodem i dodać jabłko. Gotową masą smarujemy chrupkie pieczywo.

B1044B7527

Pikantne musli

Składniki na 1 porcję:

– 60 g ziarna pszenicy

– 75 g chudego twarogu

– 2 łyżki kwaśnej śmietany

– sól

– ½ cebuli

– 100 g marchwi

– świeże zioła

Ziarno pszenicy skiełkować, a twaróg, śmietanę oraz sól wymieszać tak, żeby powstał sos. Marchew należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a cebulę posiekać, po czym oba składniki wymieszać z ziołami. Ziarna pszenicy lekko rozgnieść i dodać do pozostałych składników. Polać sosem.

Ser orientalny

Składniki na 1 porcję:

– 1 kromka chleba z siemieniem lnianym

– 30 g sera pleśniowego

– 1 dojrzała gruszka

Chleb posmarować serem, gruszkę umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazdo nasienne. Gruszkę kroimy w plasterki i kładziemy na chlebie z serem.

QSN2WIEZCI

Dobrze jest zastąpić tradycyjny kubek kawy herbatą, która jest znacznie lepiej strawna. Jeśli kawa, to idealnym rozwiązaniem będzie filiżanka espresso, mniej szkodliwa dla żołądka niż kawa tradycyjnie palona.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.