Burak to źródło witamin i minerałów. Ceniony jest głównie ze względu na swoje zdrowotne właściwości, np. obniża ciśnienie i wzmacnia organizm przy przeziębieniu. Z przyjemnością prezentujemy przepis na makaron z burakami, który smakuje i wygląda wybornie.  Zobaczcie sami!

fot. Fotolia

macaroni with red beet sauce on white plateSkładniki:

  • Międzybrodzki Makaron rurka – 250 g
  • Buraki – 2 szt. średniej wielkości
  • Cebula – 1 szt. średniej wielkości
  • Słodka śmietanka 18% – 150 ml
  • Sok z 1/3 cytryny
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Parmezan lub Grana Padano do posypania
  • Sól, pieprz i cukier do smaku
  • Bazylia do dekoracji

Wykonanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Buraki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Buraki trzemy na tarce na grubym oczku i dodajemy do cebuli. Czosnek kroimy i również dodajemy na patelnię. Do całości dolewamy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.