Burak to źródło witamin i minerałów. Ceniony jest głównie ze względu na swoje zdrowotne właściwości, np. obniża ciśnienie i wzmacnia organizm przy przeziębieniu. Z przyjemnością prezentujemy przepis na makaron z burakami, który smakuje i wygląda wybornie. Zobaczcie sami!
fot. Fotolia
- Międzybrodzki Makaron rurka – 250 g
- Buraki – 2 szt. średniej wielkości
- Cebula – 1 szt. średniej wielkości
- Słodka śmietanka 18% – 150 ml
- Sok z 1/3 cytryny
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa – 2 łyżki
- Parmezan lub Grana Padano do posypania
- Sól, pieprz i cukier do smaku
- Bazylia do dekoracji
Wykonanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Buraki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Buraki trzemy na tarce na grubym oczku i dodajemy do cebuli. Czosnek kroimy i również dodajemy na patelnię. Do całości dolewamy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.