Szczaw to bogactwo witamin C, A, żelaza, wapnia i magnezu – cennych dla naszego organizmu składników. W Polsce najbardziej znany jest jako główny składnik zupy szczawiowej. My mamy dla was coś innego.
Zobaczcie, jak łatwo i szybko można przygotować smaczne danie z makaronem i szczawiowym pesto – w sam raz na wiosenny lunch.
Składniki:
- Makaron penne, np. Międzybrodzki – 250 g
- Szczaw – 1 pęczek
- Orzeszki piniowe – ¼ kubka
- Natka pietruszki – ½ pęczka
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa – 50 ml
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.