Szczaw to bogactwo witamin C, A, żelaza, wapnia i magnezu – cennych dla naszego organizmu składników. W Polsce najbardziej znany jest jako główny składnik zupy szczawiowej. My mamy dla was coś innego.

 

Zobaczcie, jak łatwo i szybko można przygotować smaczne danie z makaronem i szczawiowym pesto – w sam raz na wiosenny lunch.

 shutterstock_191453348

 

Składniki:

  • Makaron penne, np. Międzybrodzki – 250 g
  • Szczaw – 1 pęczek
  • Orzeszki piniowe – ¼ kubka
  • Natka pietruszki –  ½ pęczka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa – 50 ml
  • Sól, pieprz

 

pasta with pesto sause

 

Przygotowanie:

 

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.