Dynia – smaczny symbol jesieni. Znana z aromatycznych gęstych zup-kremów i dekoracyjnych form lampionów na Halloween. Jej walory smakowe i odżywcze pozwalają jednak na znacznie więcej – w kuchni z dynią naprawdę możemy zaszaleć.
Składniki:
- 1/2 szklanki dość drobnego makaronu, np. kolanka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 2-3 łyżki startego żółtego sera
- uprażone pestki dyni i słonecznika
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Do bordowego pojemnika silikonowego Jana Niezbędnego (1200 ml) wrzuamy makaron. Zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli. Zamykamy pudełko, pozostawiając uchylony kolorowy wentylek. Wstawiamy do kuchenki mikrofalowej i mikrofalujemy na najwyższej mocy ok. 10 minut. Jeśli cała woda zostanie wchłonięta, a makaron będzie odpowiednio miękki – możemy wmieszać ser, uprażone wcześniej na suchej patelni pestki oraz natkę pietruszki. Warto podawać jako samodzielne wegetariańskie danie, bądź jako dodatek do mięsa lub ryby. Uwaga! Czas gotowania w kuchence mikrofalowej mocno zależy od jej modelu, dlatego traktuj podane czasy orientacyjnie.