Co na obiad? Coś lekkiego! Choćby makaron z pesto ze szpinaku i zielonego groszku. Za taką potrawą przemawiają także właściwości lecznicze liści szpinaku, który zawiera przeciwutleniacze takie jak: beta-karoten, witaminę C oraz luteinę. Spróbujecie?

 Tagliatelle pasta with spinach and green peas pesto

shutterstock_269307374Składniki:

  • międzybrodzki makaron wstążka – 250 g
  • świeży szpinak – 200 g
  • świeży groszek – 200 g
  • pestki dyni obrane – 3 łyżki
  • starty parmezan – 0,5 szklanki
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kroimy w plastry czosnek i szklimy go lekko. Na tę samą patelnię wykładamy osuszony szpinak i kuleczki groszku, mieszamy przez około 1 minutę, aż zmiękną. Wszystko przekładamy do pojemnika blendera. Na patelnię wsypujmy pestki dyni, zrumieniamy je i dodajemy do składników w blenderze. Dolewamy oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku i blendujemy. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem, świeżym groszkiem i natką pietruszki.

shutterstock_255761104

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.