Co na obiad? Coś lekkiego! Choćby makaron z pesto ze szpinaku i zielonego groszku. Za taką potrawą przemawiają także właściwości lecznicze liści szpinaku, który zawiera przeciwutleniacze takie jak: beta-karoten, witaminę C oraz luteinę. Spróbujecie?
- międzybrodzki makaron wstążka – 250 g
- świeży szpinak – 200 g
- świeży groszek – 200 g
- pestki dyni obrane – 3 łyżki
- starty parmezan – 0,5 szklanki
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kroimy w plastry czosnek i szklimy go lekko. Na tę samą patelnię wykładamy osuszony szpinak i kuleczki groszku, mieszamy przez około 1 minutę, aż zmiękną. Wszystko przekładamy do pojemnika blendera. Na patelnię wsypujmy pestki dyni, zrumieniamy je i dodajemy do składników w blenderze. Dolewamy oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku i blendujemy. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem, świeżym groszkiem i natką pietruszki.