Piernik – jako jedno z najstarszych ciast – wywodzi się z wielkich średniowiecznych bochnów chleba robionych na miodzie. Jest symbolem zdrowia i szczęścia. Dawniej, z powodu ograniczonego dostępu do składników takich jak miód i przyprawy korzenne, był również wyznacznikiem wysokiego statusu społecznego i bogactwa.
Dziś piernik to najpopularniejszy wypiek świąteczny. I nie ma w tym nic dziwnego, gdyż unikatowe połączenie miodu i aromatycznych przypraw tworzy smak tak niepowtarzalny, że nie da się go porównać z niczym innym. Oczywiście cały sekret tego wyjątkowego ciasta tkwi w jego składnikach i w odpowiednim przygotowaniu.
Przepis na piernik świąteczny
Składniki:
1 kg mąki,
25 dkg (1 kostka) margaryny Palmy z Murzynkiem,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki sody,
0,5 kg cukru,
przyprawa do piernika KOTÁNYI,
30 dkg miodu,
4 jajka,
16 łyżek mleka,
olejek cytrynowy,
4 budynie czekoladowe,
1,5 łyżki kakao.
Sposób przyrządzenia:
Cukier, miód, mleko, margarynę – rozpuścić. Mąkę, budynie, kakao i przyprawy – wymieszać. Rozpuszczony cukier z miodem, mlekiem i margaryną Palmą z Murzynkiem wymieszać z mąką. Dodać jajka i olejek. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut. Gotowe ciasto najlepiej odstawić przynajmniej na dobę.