Lekkostrawna, zdrowa, ale przede wszystkim pyszna! Letnia sałatka makaronowa to świetne rozwiązanie na piknikowe wypady poza miasto dla dbających o figurę i dobre samopoczucie. Wystarczy 20 minut na przygotowanie pełnowartościowej przekąski.
Makaronowa sałatka to propozycja lekkiego dania we włoskim stylu dla dbających o zgrabną sylwetkę. Jedna złota zasada – pamiętaj o tym, aby nie dopuścić do rozgotowania się produktu. Żeby ułatwić sobie zadanie, wybieraj oryginalne włoskie makarony z pszenicy durum i gotuj je al dente, według czasu podanego na opakowaniu.
Al dente to znaczy jak?
Al dente oznacza, że makaron stawia opór przy gryzieniu, zachowuje swój kształt, sprężystość i nie klei się po ugotowaniu. Jeśli chcemy mieć pewność, że makaron jest al dente, możemy skorzystać ze sprawdzonej metody: przełam ugotowany kawałek makaronu – jeśli nie zniknęła „linia życia”, która jest widoczna jako mały biały punkt w przekroju makaronu, oznacza to, że pasta jest idealna!
Mezze z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i serem mozarella
Składniki dla 4 osób:
- 400 g makaronu Mezze Penne Tricolore Barilla
- 6 łyżek oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 100 g rukoli
- ½ pęczka szczypiorku
- 250 g (2 kule) świeżego sera mozarella
- 200 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych
- 50 g startego sera Parmigiano Reggiano
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W dużym garnku gotujemy makaron o minutę krócej niż wymagany czas gotowania. Odsączamy go, mieszamy z 1 łyżką oliwy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Na małej patelni podsmażamy czosnek na 2 łyżkach oliwy, aż do uzyskania lekko żółtego koloru, zestawiamy patelnię ze źródła ciepła i pozostawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce łączymy połówki pomidorków koktajlowych, posiekany szczypiorek, kawałki sera mozarella i rukolę, doprawiamy solą i pieprzem.Łączymy całość z pozostałą oliwą, przestudzonym i rozdrobnionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z cytryny. Posypujemy Parmigiano Reggiano i delikatnie mieszamy wszystko z ostygniętym makaronem. Podajemy po 30 minutach.
Farfalle z serem mozzarella, pomidorem, kukurydzą i zielonym groszkiem
Składniki dla 4 osób:
- 400 g makaronu Farfalle Barilla
- 100 g sera mozzarella
- 100 g zielonego groszku drobnego
- 100 g świeżych pomidorów
- 75 g kukurydzy
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- 5 listków bazylii
- sól do smaku
Przygotowanie:
Ser mozzarella kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Drobny groszek gotujemy w osolonej wodzie i od razu schładzamy. Umyte pomidory zanurzamy na około 1 minutę w garnku z wrzątkiem, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i usuwamy wszystkie pestki. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy i natychmiast chłodzimy. Łączymy z wszystkimi pozostałymi składnikami, przyprawiamy solą i dodajemy odrobinę oliwy aromatyzowanej bazylią.
Składniki dla 4 osób:
- 400 g makaronu Fusilli
- 120 g brokułu
- 100 g świeżych pomidorów
- 100 g tuńczyka w oleju
- 90 g marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine
- sól do smaku
Przygotowanie:
Umyte pomidory parzymy we wrzątku przez około 1 minutę, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Usuwamy wszystkie pestki i kroimy w paski. Obieramy marchew, kroimy w cienkie paski i dusimy przez 4-5 minut w łyżce oliwy. Tuńczyka dzielimy na kawałki. Czyścimy brokuł i dzielimy na mniejsze różyczki, obgotowujemy je przez około 4-5 minut we wrzącej wodzie, odcedzamy. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy kiedy będzie jeszcze twardawy i od razu schładzamy. Do makaronu dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy solą, dodajemy odrobinę oliwy i podajemy.