Postanowiłaś zmienić dietę? Postaw na sałatki! Sezonowe warzywa i owoce ułatwiają ci zadanie. O przepisy na lekkie dania poprosiliśmy kucharza Grzegorza Łapanowskiego.

Grzegorz ŁapanowskiSałatki z owoców i warzyw nie tylko mają pozytywny wpływ na urodę i zdrowie, ale także są proste w przygotowaniu. Potrzebujemy tylko chwili na przyrządzenie pysznego, dietetycznego lunchu.

Sałatka z kozim serem i kolorowymi pomidorami

ser koziSkładniki:

  • 2 garście różnych sałat, np. musztardowca, mizuny, sałaty dębolistnej, rukoli, rukwi wodnej
  • pomidory w różnych kolorach
  • 1 czerwona cebula
  • twarożek z koziego mleka
  • cukier
  • TABASCO® Original
  • cytryna
  • oliwa
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

Sałaty dokładnie umyj, w razie potrzeby porwij na mniejsze kawałki. Cebulę i jednego niedużego pomidora bardzo drobno posiekaj. Następnie sporządź dressing do sałaty z soku z cytryny, cukru, sosu TABASCO® Original oraz oliwy. Dopraw dressing do smaku solą i pieprzem. Część pomidorów pokrój w cząstki, część w plastry (różnorodność form jak najbardziej wskazana). Sałaty, pomidory i kozi twaróg polej dressingiem. Możesz udekorować sałatkę listkami świeżych ziół.

Sałata z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu

salatka rzodkiewkaSkładniki:

  • 2 ogórki zielone
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • limonka
  • 1 mała marchew
  • kolendra lub natka pietruszki
  • szczypior
  • brązowy cukier
  • sos sojowy Kikkoman
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą. Obierz ogórki ze skórki przy użyciu obieraczki, pozostawiając część skóry. Na mandolinie lub przy pomocy ostrego noża potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości. Przygotuj dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy Kikkoman, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise. Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.

Sałata z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem

Sałata Składniki:

  • 2-3 garście letnich liści różnych sałat: np.: dębolistnej, karbowanej, rukoli, musztardowca, masłowej
  • kilka kwiatów nasturcji
  • kilka kwiatów bratków
  • kilka kwiatów nagietka
  • 2 łyżki dobrej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 10-12 łyżek oleju rzepakowego
  • kilkanaście kropel sosu TABASCO® Garlic
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Musztardę i miód rozetrzyj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i TABASCO® Garlic. Powoli dolewaj olej. Mieszaj do momentu, aż sos uzyska gęstą, kremową konsystencję. Liście sałat i kwiaty delikatnie opłucz i osusz. Z nagietka oderwać płatki. Wymieszaj i polej obficie dressingiem.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.