Postanowiłaś zmienić dietę? Postaw na sałatki! Sezonowe warzywa i owoce ułatwiają ci zadanie. O przepisy na lekkie dania poprosiliśmy kucharza Grzegorza Łapanowskiego.
Sałatki z owoców i warzyw nie tylko mają pozytywny wpływ na urodę i zdrowie, ale także są proste w przygotowaniu. Potrzebujemy tylko chwili na przyrządzenie pysznego, dietetycznego lunchu.
Sałatka z kozim serem i kolorowymi pomidorami
- 2 garście różnych sałat, np. musztardowca, mizuny, sałaty dębolistnej, rukoli, rukwi wodnej
- pomidory w różnych kolorach
- 1 czerwona cebula
- twarożek z koziego mleka
- cukier
- TABASCO® Original
- cytryna
- oliwa
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Sałaty dokładnie umyj, w razie potrzeby porwij na mniejsze kawałki. Cebulę i jednego niedużego pomidora bardzo drobno posiekaj. Następnie sporządź dressing do sałaty z soku z cytryny, cukru, sosu TABASCO® Original oraz oliwy. Dopraw dressing do smaku solą i pieprzem. Część pomidorów pokrój w cząstki, część w plastry (różnorodność form jak najbardziej wskazana). Sałaty, pomidory i kozi twaróg polej dressingiem. Możesz udekorować sałatkę listkami świeżych ziół.
Sałata z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu
- 2 ogórki zielone
- 1 pęczek rzodkiewek
- limonka
- 1 mała marchew
- kolendra lub natka pietruszki
- szczypior
- brązowy cukier
- sos sojowy Kikkoman
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą. Obierz ogórki ze skórki przy użyciu obieraczki, pozostawiając część skóry. Na mandolinie lub przy pomocy ostrego noża potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości. Przygotuj dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy Kikkoman, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise. Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.
Sałata z letnich liści sałat i kwiatów z ostrym dressingiem
- 2-3 garście letnich liści różnych sałat: np.: dębolistnej, karbowanej, rukoli, musztardowca, masłowej
- kilka kwiatów nasturcji
- kilka kwiatów bratków
- kilka kwiatów nagietka
- 2 łyżki dobrej musztardy
- 2 łyżki miodu
- 10-12 łyżek oleju rzepakowego
- kilkanaście kropel sosu TABASCO® Garlic
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Musztardę i miód rozetrzyj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i TABASCO® Garlic. Powoli dolewaj olej. Mieszaj do momentu, aż sos uzyska gęstą, kremową konsystencję. Liście sałat i kwiaty delikatnie opłucz i osusz. Z nagietka oderwać płatki. Wymieszaj i polej obficie dressingiem.