Szybkie danie na jesienny lekki obiad albo kolację. Aromatyczne, pełne witamin, kolorowe. Wystarczy kilka warzyw i przypraw, chwila cierpliwości i gotowe!

Składniki:

  • 300 g bobu
  • 3 pomidory
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • majeranek
  • 1 łyżka sosu piri-piri Tarsmak
  • 500 ml wody
  • sól, pieprz

leczoPrzygotowanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać. Pokroić na półplasterki, tak samo ziemniaki, cukinię, bakłażan i cebulę. Czosnek sprasować i dodać do warzyw. Dodać 1 łyżkę sosu piri-piri Tarsmak. W dużym garnku rozgrzać oliwę, włożyć wszystkie warzywa, oprócz pomidorów. Smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać bób, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw (około 20 minut). Po tym czasie dodać pomidory, pietruszkę i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotować jeszcze przez 5 minut. Tak zrobione leczo przeleć do głębokich talerzy, udekorować natką pietruszki.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.