Szybkie danie na jesienny lekki obiad albo kolację. Aromatyczne, pełne witamin, kolorowe. Wystarczy kilka warzyw i przypraw, chwila cierpliwości i gotowe!
Składniki:
- 300 g bobu
- 3 pomidory
- 3 ziemniaki
- 1 duża cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- majeranek
- 1 łyżka sosu piri-piri Tarsmak
- 500 ml wody
- sól, pieprz
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać. Pokroić na półplasterki, tak samo ziemniaki, cukinię, bakłażan i cebulę. Czosnek sprasować i dodać do warzyw. Dodać 1 łyżkę sosu piri-piri Tarsmak. W dużym garnku rozgrzać oliwę, włożyć wszystkie warzywa, oprócz pomidorów. Smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać bób, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw (około 20 minut). Po tym czasie dodać pomidory, pietruszkę i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotować jeszcze przez 5 minut. Tak zrobione leczo przeleć do głębokich talerzy, udekorować natką pietruszki.