Jeśli danie z kurczaka, kojarzy się wam z nudą, wypróbujcie ten przepis, a zmienicie zdanie! Choć tak panierowany kurczak, wymaga trochę zachodu, robi wrażenie nie tylko smakowe, ale i estetyczne.
Przepis: Arkadiusz Dziakowski, kucharz wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool
Informacje
- Poziom trudności: Średni
- Czas przygotowania: 25
Składniki (1 porcja):
- pierś z kurczaka 1 mała szt.
- pumpernikiel 10 gr
- groszek zielony 100 gr
- jogurt naturalny 10 ml
- masło
- jajko
- sól, pieprz
- zioła polna
Przygotowanie:
Świeżą pierś z kurczaka kroimy w paski, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy. Wyciągamy ją z blendera i formujemy kuleczki. Zawijamy je w folię spożywczą, wkładamy do gotującej wody i czekamy około 3 minut.
Pumpernikiel miksujemy, a następnie to samo robimy z zielonym groszkiem. Miksujemy go z masłem i solą. Ugotowanego kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku i pumperniklu. Tak przygotowanego kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu około dwie minuty. Następnie kurczaka należy położyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Układamy kurczaka na talerzu, dekorując polnymi ziołami oraz groszkiem.
www.akademiakulinarnawhirlpool.pl