Jeśli danie z kurczaka, kojarzy się wam z nudą, wypróbujcie ten przepis, a zmienicie zdanie! Choć tak panierowany kurczak, wymaga trochę zachodu, robi wrażenie nie tylko smakowe, ale i estetyczne.

Arkadiusz Dziakowski 

Przepis: Arkadiusz Dziakowski, kucharz wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool

 

Informacje

  • Poziom trudności: Średni
  • Czas przygotowania: 25

Składniki (1 porcja):

  • pierś z kurczaka 1 mała szt.
  • pumpernikiel 10 gr
  • groszek zielony 100 gr
  • jogurt naturalny 10 ml
  • masło
  • jajko
  • sól, pieprz
  • zioła polna

IMG_8652

Przygotowanie:

Świeżą pierś z kurczaka kroimy w paski, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy. Wyciągamy ją z blendera i formujemy kuleczki. Zawijamy je w folię spożywczą, wkładamy do gotującej wody i czekamy około 3 minut.

 

Pumpernikiel miksujemy, a następnie to samo robimy z zielonym groszkiem. Miksujemy go z masłem i solą. Ugotowanego kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku i pumperniklu. Tak przygotowanego kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu około dwie minuty. Następnie kurczaka należy położyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Układamy kurczaka na talerzu, dekorując polnymi ziołami oraz groszkiem.

www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.