Jeśli danie z kurczaka, kojarzy się wam z nudą, wypróbujcie ten przepis, a zmienicie zdanie! Choć tak panierowany kurczak, wymaga trochę zachodu, robi wrażenie nie tylko smakowe, ale i estetyczne.

Arkadiusz Dziakowski 

Przepis: Arkadiusz Dziakowski, kucharz wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool

 

Informacje

  • Poziom trudności: Średni
  • Czas przygotowania: 25

Składniki (1 porcja):

  • pierś z kurczaka 1 mała szt.
  • pumpernikiel 10 gr
  • groszek zielony 100 gr
  • jogurt naturalny 10 ml
  • masło
  • jajko
  • sól, pieprz
  • zioła polna

IMG_8652

Przygotowanie:

Świeżą pierś z kurczaka kroimy w paski, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy. Wyciągamy ją z blendera i formujemy kuleczki. Zawijamy je w folię spożywczą, wkładamy do gotującej wody i czekamy około 3 minut.

 

Pumpernikiel miksujemy, a następnie to samo robimy z zielonym groszkiem. Miksujemy go z masłem i solą. Ugotowanego kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku i pumperniklu. Tak przygotowanego kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu około dwie minuty. Następnie kurczaka należy położyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Układamy kurczaka na talerzu, dekorując polnymi ziołami oraz groszkiem.

www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.