Nie macie pomysłu na kolację? Oto podpowiedź – wykwintne, szybkie w przygotowaniu danie z krewetkami i serem Lazur Błękitny.
Składniki:
- 20 dużych obranych mrożonych krewetek
- 100 g sera Lazur Błękitny
- 10 cienkich plastrów wędzonego boczku
- cytryna
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić, umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, i w takiej zaprawie pozostawić kilkanaście minut. Plastry boczku przeciąć wzdłuż tak, aby powstało 20 wąskich kawałków. Ser Lazur Błękitny pokroić w słupki. Na każdej krewetce położyć kawałek sera i ciasno owinąć plasterkiem boczku – do zwinięcia można użyć wykałaczki. Smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony. Podawać jako przystawkę z białym pieczywem.