Grecka dieta uważana jest za jedną z najzdrowszych. Jej tajemnica tkwi w tym, że jest dietą izoglikemiczną, a po grecku „isos” znaczy równy – czyli zrównoważoną. W skład tej diety wchodzi między innymi ośmiornica. Oto jak ją przyrządzić.
Zmiana nawyków żywieniowych nie zawsze jest prosta, bo to nawyki rządzą naszą codziennością. To proces, który nie zachodzi z dnia na dzień, ale próbować warto. Gotowi na nowe doznania? Oto przepis od Szefa Kuchni z warszawskiej Taverny Patris.
Przyrządźcie tak ośmiornicę na zimno, a zobaczycie, że to łatwe.
Ośmiornicę (do kupienia w np: Makro) należy umyć i oczyścić z resztek.
Gotujcie ją w wodzie, na małym ogniu, aż będzie miękka.
Po ugotowaniu wyciągnijcie ją z garnka i pokrójcie na kawałki ok.2 cm. Podajcie z sosem vinegrette. By go przyrządzić, zmieszajcie 2/3 szklanki oliwy extra virgin z 1/3 szklanki octu balsamicznego, dodajcie pieprz mielony i 1 łyżeczkę oregano (może być świeże).
Polejcie ośmiornicę przed podaniem. Najlepiej podawać na zimno.
Jak ostatnio jadłam ośmiornicę, to uciekała mi z talerza, taki japoński przysmak, martwej i to po grecku jeszcze nie miałam okazji próbować.