Grecka dieta uważana jest za jedną z najzdrowszych. Jej tajemnica tkwi w tym, że jest dietą izoglikemiczną, a po grecku „isos” znaczy równy – czyli zrównoważoną. W skład tej diety wchodzi między innymi ośmiornica. Oto jak ją przyrządzić.

Zmiana nawyków żywieniowych nie zawsze jest prosta, bo to nawyki rządzą naszą codziennością. To proces, który nie zachodzi z dnia na dzień, ale próbować warto. Gotowi na nowe doznania? Oto przepis od Szefa Kuchni z warszawskiej Taverny Patris.

ośmiornica

Przyrządźcie tak ośmiornicę na zimno, a zobaczycie, że to łatwe.

Ośmiornicę (do kupienia w np: Makro) należy umyć i oczyścić z resztek.

Gotujcie ją w wodzie, na małym ogniu, aż będzie miękka.

oktapodi xidato

Po ugotowaniu wyciągnijcie ją z garnka i pokrójcie na kawałki ok.2 cm. Podajcie z sosem vinegrette. By go przyrządzić, zmieszajcie 2/3 szklanki oliwy extra virgin z 1/3 szklanki octu balsamicznego, dodajcie pieprz mielony i 1 łyżeczkę oregano (może być świeże).

Polejcie ośmiornicę przed podaniem. Najlepiej podawać na zimno.

www.tawernapatris.tk

tawerna patris

1 komentarz
  1. Jak ostatnio jadłam ośmiornicę, to uciekała mi z talerza, taki japoński przysmak, martwej i to po grecku jeszcze nie miałam okazji próbować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.