Gołąbki z kaszą jęczmienną i wegetariańskimi pulpetami to sprawdzony przepis będący wariacją na temat tradycyjnych gołąbków. W przepisie mięso i biały ryż zastąpione zostały składnikami nieco lżejszymi i zdrowszymi – kaszą jęczmienną oraz wegetariańskimi pulpecikami.
Danie, mimo że nie zawiera mięsa, trafi nie tylko w gusta zdeklarowanych jaroszy. Z pewnością podbije także podniebienia miłośników tradycyjnej kuchni, ponieważ gołąbki z kaszą i pulpecikami wychodzą naprawdę pyszne i aromatyczne. Przepis opracował Piotr Kucharski – kucharz z programu Dzień Dobry TVN.
Składniki:
• 200 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
• 1 główka kapusty
• 1 cebula
• 2 marchewki
• 3 ząbki czosnku
• 2 pęczki koperku
• 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym Weguś
• 1 puszka krojonych pomidorów
• 1 jajko
• 2 łyżki oleju, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Z kapusty wyciąć głąb i ugotować kapustę, aż będzie można z niej ściągać liście. W tym czasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulkę, czosnek i marchewkę. Poddusić, aż warzywa będą miękkie. Pulpety pokroić w kostkę i dodać (bez sosu) do warzyw na patelni. Podsmażyć całość razem. Ugotowaną kaszę połączyć z zawartością patelni. Gdy farsz przestygnie, dodać jajko oraz posiekany koperek. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
Farsz nakładać na liście kapusty i zwijać formując gołąbki. Spód garnka o grubym dnie natłuścić olejem i wyłożyć liśćmi kapusty. Zwinięte gołąbki układać jeden obok drugiego.
Całość zalać sosem z pulpetów. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny, podlewając wodą.