Gołąbki z kaszą jęczmienną i wegetariańskimi pulpetami to sprawdzony przepis będący wariacją na temat tradycyjnych gołąbków. W przepisie mięso i biały ryż zastąpione zostały składnikami nieco lżejszymi i zdrowszymi – kaszą jęczmienną oraz wegetariańskimi pulpecikami.

Danie, mimo że nie zawiera mięsa, trafi nie tylko w gusta zdeklarowanych jaroszy. Z pewnością podbije także podniebienia miłośników tradycyjnej kuchni, ponieważ gołąbki z kaszą i pulpecikami wychodzą naprawdę pyszne i aromatyczne. Przepis opracował Piotr Kucharski – kucharz z programu Dzień Dobry TVN.

Składniki:

gołąbki z kaszą i pulpecikami 72

200 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
1 główka kapusty
1 cebula
2 marchewki
3 ząbki czosnku
2 pęczki koperku
2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym Weguś
1 puszka krojonych pomidorów
1 jajko
2 łyżki oleju, sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Z kapusty wyciąć głąb i ugotować kapustę, aż będzie można z niej ściągać liście. W tym czasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulkę, czosnek i marchewkę. Poddusić, aż warzywa będą miękkie. Pulpety pokroić w kostkę i dodać (bez sosu) do warzyw na patelni. Podsmażyć całość razem. Ugotowaną kaszę połączyć z zawartością patelni. Gdy farsz przestygnie, dodać jajko oraz posiekany koperek. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
Farsz nakładać na liście kapusty i zwijać formując gołąbki. Spód garnka o grubym dnie natłuścić olejem i wyłożyć liśćmi kapusty. Zwinięte gołąbki układać jeden obok drugiego.
Całość zalać sosem z pulpetów. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny, podlewając wodą.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.