Kruszone ciasteczka maślane z musem z Almette Fruit, z polewą karmelową i świeżymi owocami. Prawda, że brzmi pysznie? A smakuje jeszcze lepiej!
- 1 serek Almette fruit z jagodą i maliną
- 6 ciasteczek maślanych shortbread
- 1/2 opakowania jogurtu greckiego
- 1 banan
- 1 łyżka świeżych jagód lub borówek
Polewa karmelowa:
- 100 g cukru
- 100 g wody
- 250 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Ciasteczka maślane pokrusz na mniejsze kawałki. Jogurt grecki wymieszaj z serkiem Almette fruit. Konsystencja powinna przypominać mus. Banana pokrój w plasterki, jagody umyj i przełóż do miseczki. W szklance do whisky ułóż po kolei: kruszonkę z ciasteczek, jogurt z serkiem Almette fruit, banany i jagody. Na koniec polej całość karmelem.
Aby przygotować karmel, na patelni podgrzej wodę, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Gotuj syrop na małym ogniu, aż zacznie ciemnieć. Potrząsaj delikatnie patelnią i dolej podgrzaną śmietankę. Po zmieszaniu całości sos będzie gotowy. Dodatkowo możesz zrobić ozdobę z karmelu. Rozłóż kawałek papieru do pieczenia. Za pomocą widelca energicznymi ruchami rozlej karmel tak, aby powstał oryginalny kształt. Pozostaw do wystygnięcia na ok. 3 minuty. Formę odklej od papieru i dodaj, jako dekorację.
Smacznego.