Zupa z arbuza i malin? Dlaczego nie! Będzie pysznie, kolorowo i orzeźwiająco. Jeśli dodamy do tego kluseczki z kaszy kukurydzianej, wzbogacimy potrawę o cenne składniki odżywcze i minerały. 

Przepis: Andrzej Polan

shutterstock_149024090

Składniki:

  • 1.5 kg arbuza
  • 200g malin
  • cytryna
  • cukier do smaku
  • 1 szk. kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • 200g półtłustego twarogu mielonego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • mleko skondensowane słodzone

shutterstock_271046492

 Przygotowanie:

Gotujemy wodę z cukrem i dodajemy masło. Do wody wrzucamy kaszę i gotujemy ją tak długo, aż zgęstnieje. Studzimy i mieszamy z twarogiem i jajkami. Z masy formujemy nieduże kluseczki i wrzucamy je na wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch, odcedzamy je.

Arbuza miksujemy z połową malin. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem. Do zupy dodajemy pozostałe maliny, możemy dodatkowo drobno wkroić arbuza. Całość schładzamy w lodówce.

Kluseczki przed podaniem przesmażamy na maśle, skrapiamy mlekiem skondensowanym, a owocową, zimną zupę podajemy w kubku.

shutterstock_281460032

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.