Zupa z arbuza i malin? Dlaczego nie! Będzie pysznie, kolorowo i orzeźwiająco. Jeśli dodamy do tego kluseczki z kaszy kukurydzianej, wzbogacimy potrawę o cenne składniki odżywcze i minerały.
Przepis: Andrzej Polan
Składniki:
- 1.5 kg arbuza
- 200g malin
- cytryna
- cukier do smaku
- 1 szk. kaszy kukurydzianej
- 1 łyżka masła
- 200g półtłustego twarogu mielonego
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- mleko skondensowane słodzone
Przygotowanie:
Gotujemy wodę z cukrem i dodajemy masło. Do wody wrzucamy kaszę i gotujemy ją tak długo, aż zgęstnieje. Studzimy i mieszamy z twarogiem i jajkami. Z masy formujemy nieduże kluseczki i wrzucamy je na wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch, odcedzamy je.
Arbuza miksujemy z połową malin. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem. Do zupy dodajemy pozostałe maliny, możemy dodatkowo drobno wkroić arbuza. Całość schładzamy w lodówce.
Kluseczki przed podaniem przesmażamy na maśle, skrapiamy mlekiem skondensowanym, a owocową, zimną zupę podajemy w kubku.