Ciasto, które robi się w kilka chwil, a poprawia humor na długo. Wyśmienicie smakuje z popołudniową herbatą.
Składniki:
5 jaj
1 ½ szklanki mąki
kostka masła 82%
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem, skórką i sokiem z połowy cytryny. Następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać pianę z białek do ciasta. Masę przełożyć do formy na babkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Upieczoną babę wystudzić, a następnie nasączyć ponczem zrobionym ze szklanki wody, cukru waniliowego oraz połowy soku z cytryny.
Z podanych proporcji ciasta wychodzi jedna duża baba lub kilka mniejszych, pieczonych w foremkach.
Smacznego!