Babka cytrynowa

Ciasto, które robi się w kilka chwil, a poprawia humor na długo. Wyśmienicie smakuje z popołudniową herbatą. 

Przepis: Wanda Żmijewskababka

Składniki:

5 jaj

1 ½ szklanki mąki

kostka masła 82%

szklanka cukru

1 cukier waniliowy

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

sok i skórka otarta z jednej cytryny

szczypta soli

Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem, skórką i sokiem z połowy cytryny. Następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać pianę z białek do ciasta. Masę przełożyć do formy na babkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Upieczoną babę wystudzić, a następnie nasączyć ponczem zrobionym ze szklanki wody, cukru waniliowego oraz połowy soku z cytryny.

Z podanych proporcji ciasta wychodzi jedna duża baba lub kilka mniejszych, pieczonych w foremkach.

Smacznego!

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.