Czy wiecie, że kasza gryczana jest świetnym źródłem rutyny? Ten związek to główny składnik wielu suplementów poprawiających odporność. Jesienią nie żałujmy więc sobie dań z kaszy. Na zdrowie.
Przepis: Andrzej Polan
Składniki:
- cebula z dymką – 1 pęczek
- kasza gryczana nieprażona – 200g
- jajka – 4 szt.
- ser tarty bursztyn – 200 g
- koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
- bułka tarta
- olej do smażenia
- koperek, natka pietruszki
Przygotowanie:
Drobno siekamy cebulę i przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy surową kaszę. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem warzywnym. Kaszę gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji.
Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodajemy żółtka, tarty ser, łyżkę koncentratu pomidorowego, pokrojoną drobno cebulkę dymkę, koperek i natkę. Na koniec, dodajemy jeszcze sól, pieprz czarny i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
Przygotowujemy małe krokiety okrągłe, obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Składniki :
- śmietana 36% – 0,5 l
- serek topiony śmietankowy – 500 g
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Śmietanę zagotowujemy, wrzucamy do niej serki topione, wszystko dokładnie rozpuszczamy, delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny i taki serowy, kremowy sos podajemy do krokietów z kaszy.