Burak, ogórek, rzodkiewki, jogurt, trochę koperku i kilka minut siekania. Efekt? Szybki chłodnik litewski, w sam raz na obiad w wiosenny dzień.

Przepis: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:najlepszy chłodnik litewski

  • 3 jogurty typu greckiego naturalne „Piątnica”
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 średni ogórek szklarniowy
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 średni ugotowany burak
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • ½ szklanki wody niegazowanej
  • sól, pieprz, szczypta cukru do smaku

Przygotowanie:

Koperek i szczypiorek posiekać.
Ogórek i ugotowany burak obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, a rzodkiewkę
w ćwierć krążki. Wszystko połączyć z jogurtem, dodać wodę i doprawić do smaku
solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowy chłodnik wlać do miseczek, na wierzch
położyć np. ugotowane, pokrojone w cząstki jajko. Udekorować gałązkami koperku.

najlepszy chłodnik litewski

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.