Burak, ogórek, rzodkiewki, jogurt, trochę koperku i kilka minut siekania. Efekt? Szybki chłodnik litewski, w sam raz na obiad w wiosenny dzień.
Przepis: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- 3 jogurty typu greckiego naturalne „Piątnica”
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 średni ogórek szklarniowy
- 5-6 rzodkiewek
- 1 średni ugotowany burak
- 2 jajka ugotowane na twardo
- ½ szklanki wody niegazowanej
- sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
Przygotowanie:
Koperek i szczypiorek posiekać.
Ogórek i ugotowany burak obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, a rzodkiewkę
w ćwierć krążki. Wszystko połączyć z jogurtem, dodać wodę i doprawić do smaku
solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowy chłodnik wlać do miseczek, na wierzch
położyć np. ugotowane, pokrojone w cząstki jajko. Udekorować gałązkami koperku.