Trudno wyobrazić sobie polskie święta bez bigosu. Jeszcze trudniej znaleźć jeden przepis na to danie, który przypadnie do gustu wszystkim wigilijnym gościom, również tym, którzy nie jedzą mięsa.  

W takich sytuacjach z pomocą przychodzi Marta Dymek – autorka kulinarnego bloga „Jadłonomia” i prowadząca program w Kuchnia +.

Bigos jabłkowy Marty Dymek
Najlepszy bigos jabłkowy

Przepis: Marta Dymek, prowadząca program „Zielona rewolucja Marty Dymek 3”


Składniki: 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 szklanka fasoli, namoczonej przez noc w wodzie
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 cebula
  • Bigos jabłkowy Marty Dymek10 wędzonych jabłek lub gruszek
  • 10 g suszonych grzybów, namoczonych na noc
  • 200 ml whiskey lub Burbona
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sól
  • olej
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki kminu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

Przygotowanie: 
Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być pokryte równą jego warstwą.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać kiszoną kapustę
razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody
i gotować na mały ogniu przez godzinę. W międzyczasie ugotować fasolę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa,
odcedzić i odłożyć na bok.
Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce. Grzyby pokroić
na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę,
ugotowaną soczewicę, jabłko, śliwki, grzyby oraz wodę, w której się moczyły.
Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu
przez kolejną godzinę.
Po godzinie dodać whiskey, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać
jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej
pięć godzin, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.