Porcelana wymaga wyjątkowej pielęgnacji. Aby służyła nam przez wiele lat, warto o nią dbać nie tylko od święta. Jak to robić – radzi Joanna Niedziela z Zakładów Porcelany „Ćmielów”.
Domowe metody:
– Porcelanę z reguły myjemy ręcznie. Do tej czynności odpowiednia będzie ciepła woda z dodatkiem mydła. Użyjmy delikatnej gąbki. W żadnym wypadku nie może to być druciana myjka czy gąbka o szorstkiej fakturze.
– Porcelanę szczególnie delikatną, ręcznie malowaną, zdobioną złoceniami, powinniśmy czyścić zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny. Myjemy ją i wycieramy miękką ściereczką.
Sprawdzone triki:
– Osad z kawy, herbaty czy ślady po szmince znikną po wytarciu filiżanki mokrą ściereczką z dodatkiem sody oczyszczonej.
– Na zabrudzenia starej porcelany pomoże wata nasączona wybielaczem, którą można pozostawić na porcelanie nie dłużej niż kilka godzin. Reliefy wyczyścimy szczoteczką z dodatkiem płynu do zmywania lub wybielaczem rozpuszczonym w wodzie.
Zmywarka, mikrofalówka i lodówka:
– W zmywarce można myć porcelanę wykonaną pod polewą lub w polewie, czyli metodą wszkliwną. Takie serwisy można także wkładać do mikrofalówki.
– Lodówka nie zagraża kondycji porcelany. Nie należy jednak przekładać porcelanowych naczyń z lodówki do mikrofalówki – są wrażliwe na zmiany temperatur i mogą popękać.