Czy wiecie, że według nowej piramidy żywieniowej powinniśmy stawiać
na produkty zawierające błonnik pokarmowy, którego spożycie
jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego?
Do tych produktów należą owoce, warzywa i zboża ze szczególnym
uwzględnieniem pełnego ziarna.
Produkty zbożowe, ze szczególnym uwzględnieniem pełnoziarnistych uplasowały
się na trzecim miejscu w nowej piramidzie żywieniowej. Oznacza to, że powinny
być spożywane podczas większości posiłków. Pełne ziarna są źródłem minerałów
i witamin niezbędnych dla zachowania dobrej kondycji i samopoczucia.
Zdrowe śniadanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek, który zapewnia nam siłę i energię na cały dzień,
dostarcza paliwa niezbędnego do pobudzenia ciała i umysłu i reguluje układ
trawienny. Naukowcy z Harvard University przeprowadzili badanie,
w którym udowodnili, że mężczyźni, którzy nie spożywają pierwszego posiłku
z samego rana mają większą ochotę na podjadanie między posiłkami. W badaniu
Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych przeprowadzonym na potrzeby marki
Lubella na pytanie: Co daje najwięcej energii na cały dzień, aż 57% Polaków
jednoznacznie wskazało śniadanie. Pożywny posiłek z samego rana sprawia,
że energia uwalniana jest stopniowo, co pozwala, by nasz mózg był w dobrej
formie. Jesteśmy bardziej kreatywni, mamy głowę pełną świeżych pomysłów,
co zwiększa efektywność naszej pracy. Nieprawidłowa dieta może skutkować
szybkim wyczerpaniem rezerw energetycznych. A przecież przygotowanie
wartościowego śniadania nie zajmuje dużo czasu, a to od niego w dużym
stopniu zależy nasz nastrój przez cały dzień.
Dr Cahill z Harvard University radzi, aby nie zapominać o jedzeniu śniadań
i uwzględniać w diecie pokarmy, które dostarczą organizmowi odpowiedniego
poziomu energii i składników odżywczych. Jako idealny przepis na zdrowe
śniadanie podaje miskę płatków pełnoziarnistych lub owsianych z dodatkiem
orzechów i kawałków owoców.
Na lepszą pamięć
To, jak zaczniemy dzień, ma duży wpływ na to, jak będzie on wyglądał później.
Warto zrobić wszystko, by codzienny start był jak najbardziej przyjemny
i wartościowy. Aby zapewnić sobie dawkę energii niezbędnej do podejmowania codziennych wyzwań, dobrze jest zacząć od porannych ćwiczeń, a następnie zjeść
zdrowy posiłek. Badania umieszczone w Journal of Psychiatric Research udowodniły,
że osoby, które spożywają śniadania z samego rana mają lepszą pamięć. Ich mózg
pracuje sprawniej i łatwiej przyswajają wiedzę. Ponadto są o wiele bardziej skłonne
do aktywności fizycznej i co więcej, ćwiczą znacznie bardziej intensywnie niż inni.
Dietetycy przekonują, że osoby, które jedzą śniadanie, mają lepszy nastrój, rzadziej
miewają problemy z nadwagą, a ich układ odpornościowy pracuje wydajniej.
Po całonocnym poście trzeba dostarczyć organizmowi potrzebnej energii na cały
dzień, dlatego poranne pożywienie należy komponować tak, aby zawierało zarówno
nabiał, jak i produkty pełnoziarniste.
Pełne ziarno
Od tysięcy lat zboża stanowią podstawę naszego żywienia. Dostarczają nam
zrównoważonej energii, zawierają białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy
i substancje mineralne. Pełne ziarno daje mnóstwo pysznych rozwiązań
na wartościowe jedzenie. Warto dbać o uatrakcyjnienie diety, aby nie stała
się ona monotonna. Oprócz klasycznych kompozycji, jak płatki z mlekiem,
można do nich dodać jogurt, owoce bądź w ramach drugiego śniadania
przygotować ciastka pełnoziarniste. To świetna alternatywa dla sklepowych
smakołyków, a przy okazji pożywny i urozmaicony posiłek.