Należy pamiętać o szerokim wykorzystywaniu przy potrawach z ciasta ziemniaczanego i serowego surówek warzywnych i owocowych, aby podnieść ich wartość witaminową. Strategią diety jest wykorzystanie w codziennym menu potraw na bazie ciasta ziemniaczanego lub serowego. Najlepiej, kiedy potrawy te spożywane są na obiad.
Nie powinno się planować ich na kolację, ponieważ są ciężkostrawne i ich trawienie będzie zakłócało spokojny sen. Wartość kaloryczna diety jest podwyższona poprzez zwiększenie w jadłospisie ilości węglowodanów złożonych (skrobi) oraz tłuszczu.
Dieta na bazie ciasta ziemniaczanego i serowego przeznaczona jest to dieta dla osób umiarkowanie wychudzonych, które mają problemy z uzyskaniem należnej masy ciała, a wychudzenie nie spowodowane jest chorobą. Dieta trwa 1 tydzień, można ją powtarzać co 4-5 tygodni.
Dietę ułożyła dietetyk Maria Jagiełło.
Od 1995 r. uczy w średniej szkole gastronomicznej dietetyki, zasad żywienia człowieka, technologii gastronomicznej, obsługi konsumenta.
Posiada Certyfikaty egzaminatora Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Łodzi w zawodach: technik organizacji usług gastronomicznych, kucharz małej gastronomii, cukiernik.
Jadłospis tygodniowy w diecie.
Dzień 1
Śniadanie I: kluski lane na mleku, wędlina, pieczywo mieszane, masło, ogórek, herbata, jagody.
Śniadanie II: rogal drożdżowy, sok owocowy
Obiad: zupa fasolowa, kluski śląskie z mięsem, surówka z marchwi, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: ciasto z owocami, herbata.
Kolacja: tymbaliki drobiowe, angielka, masło, herbata, pomarańcze.
Dzień 2
Śniadanie I: jajecznica ze szczypiorkiem, surówka z pomidorów, pieczywo mieszane, kakao, maliny.
Śniadanie I: serek homogenizowany, banan.
Obiad: bulion drobiowy z pasztecikiem, gulasz wołowy, kopytka, sałatka z buraków, kompot jabłkowy.
Podwieczorek: lody.
Kolacja: ryż z jabłkami, koktajl jogurtowo-jagodowy.
Dzień 3
Śniadanie I: płatki owsiane z mlekiem, parówki z wody, rzodkiewki, pieczywo mieszane, herbata, brzoskwinie.
Śniadanie II: jogurt owocowy, banan.
Obiad: zupa grochowa, pierogi leniwe, surówka owocowa, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: galaretka owocowa z bitą śmietaną.
Kolacja: ryba duszona w pomidorach, angielka, herbata, grejpfrut.
Dzień 4
Śniadanie I: omlet mieszany z boczkiem i papryką, pieczywo mieszane, kawa z mlekiem, borówki.
Śniadanie II: grahamka, kefir.
Obiad: zupa gulaszowa, knedle ze śliwkami, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: galaretka mleczna, biszkopty.
Kolacja: kasza kuskus z warzywami i kiełbasą, sok owocowy.
Dzień 5
Śniadanie I: kasza manna na mleku, szynka, angielka, sałata, masło, herbata, jabłka.
Śniadanie II: jogurt fantazja, kajzerka.
Obiad: zupa cebulowa z grzankami, karczek pieczony, kopytka, surówka z kiszonek kapusty, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: surówka owocowa z bitą śmietaną.
Kolacja: sałatka z kurczaka wędzonego, angielka, masło, herbata, mandarynki.
Dzień 6
Śniadanie I: pasztet z indyka, pieczywo mieszane, masło, ogórki konserwowe, kawa z mlekiem, dżem, śliwki.
Śniadanie II: drożdżówka, sok z marchwi.
Obiad: rosół z makaronem, kluski śląskie z parówką, surówka z selera, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: biszkopt z owocami i z galaretką.
Kolacja: kasza jęczmienna z sosem koperkowym, kefir, mus jagodowy.
Dzień 7
Śniadanie I: jajka mollet, majonez, pomidory, pieczywo mieszane, kakao, maliny.
Śniadanie II: serek homogenizowany, rogal półcukierniczy.
Obiad: zupa fasolowa, pierogi leniwe, surówka z marchwi i jabłka, sok owocowy.
Podwieczorek: szarlotka, herbata.
Kolacja: pstrąg pieczony z zielona pietruszką, angielka, sos tatarski, herbata, pomarańcze.